Brownie korzenne z powidłami śliwkowymi.

Brownie korzenne z powidłami śliwkowymi.

Potrzebujemy:

  • 1 kostka miękkiego masła
  • 4 jaja
  • 300 gram mąki (użyłam mąki kokosowej, ziemniaczanej, jaglanej oraz ryżowej)
  • 1 szklanka cukru (użyłam ksylitol)
  • 50 gram dobrego miodu
  • 1 szklanka mleka
  • Szklanka obranych orzechów włoskich
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 6 łyżek kakao
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (jedna do ciasta, druga na polewę)

Działamy:

  • Masło ucieramy z cukrem.
  • W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy 1 czekoladę z miodem. Po wymieszaniu się składników, dodajemy powidła śliwkowe. Studzimy.
  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  • Do masy z masłem, dodajemy pomału żółtka, po czym wlewamy mleko. Dodajemy przyprawę do piernika oraz kakao.
  • Masę z czekoladą, miodem i powidłami łączymy z masą z masłem. Miksujemy przez ok 2 minutki.
  • Wsypujemy mąkę. Mieszamy.
  • Na koniec dodajemy ubite białka oraz rozdrobnione orzechy i mieszamy łyżką, tak aby składniki się połączyły ze sobą.
  • Formę do ciasta w rozmiarze 21 x 28 cm, smarujemy masłem i wykładamy papier do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 170C przez około 50 minut.  Ciasto powinno delikatnie urosnąć.
  • Brownie korzenne z powidłami śliwkowymi, przed podaniem można polać polewą czekoladową.

Polecam również przepis na klasyczne brownie, przepis znajdziecie poniżej:

https://bullsblood.pl/2019/10/03/brownie-bez-glutenu/

Enjoy!

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Podobne posty

Oponki serowe w 10 minut

Oponki serowe w 10 minut Potrzebujemy: 300 g mąki (użyłam mąki ziemniaczanej, ryżowej, orkiszowej oraz bezglutenowej) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g

Muffinki piernikowe z czekoladą w środku.

Muffinki piernikowe z czekoladą w środku. Puszyste, aromatyczne, z niespodzianką w środku czyli ze słodką czekoladą. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Polecam

Komentarze

Witaj na blogu

Mój znak zodiaku to BYK, i we mnie płynie bycza krew, zatem nie przez przypadek nazwa bloga to Bull’s blood. Ponad to bycza krew to zdrowotne wino, które niejednemu z nas pomoże.

Polub mnie na Facebooku

Instagram