Chlebek bananowy

Potrzebujemy:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (użyłam orkiszowej, jaglanej oraz 3 łyżki mąki z ciecierzycy)
  • 70 gram masła roztopionego
  • 3 łyżki cukru (ja użyłam ksylitol)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Odrobina soli

Działamy:

  • Mąki przesiewamy do jednego naczynia. Dodajemy sodę oczyszczoną.
  • Banany rozgniatamy widelcem.
  • Masło łączymy z masą bananową.
  • Jajko mieszamy z cukrami. Można to zrobić energicznie widelcem.
  • Do jajka dodać banany z masłem.
  • Na koniec wsypać mąki i za pomocą widelca dokładnie wymieszać. Składniki muszą się połączyć.
  • Blaszkę o wymiarach 10×20 cm smarujemy masłem oraz oprószamy mąką.
  • Wykładamy ciasto na blaszkę i pieczemy w temperaturze 180C przez 45 minut.

Chlebek zaskakuje swoim smakiem.

Idealny jako przekąska dla dzieci w każdym wieku.

Enjoy!

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Podobne posty

Tarta z kremem brokułowym i avokado

Tarta z kremem brokułowym i avokado Potrzebujemy: 100 gram masła. 1 szklanka mąki (użyłam mąki z ciecierzycy). 1 jajko. Płaska łyżeczka soli.

GRANICE dlaczego są nam potrzebne?

Tak samo dzieci jak i my potrzebujemy granic. Duński pedagog Jesper JUUL, autor licznych książek o rodzicielstwie, zachęca rodzica, aby pokazał, gdzie

Medaliony warzywne z brokułami i ziemniakami

Kiedy mamy nadwyżkę ugotowanych ziemniaków oraz innych ugotowanych warzyw, możemy zamienić je na zapiekanki w formie medalionów warzywnych.  To idealna przekąska, która

Komentarze

Witaj na blogu

Mój znak zodiaku to BYK, i we mnie płynie bycza krew, zatem nie przez przypadek nazwa bloga to Bull’s blood. Ponad to bycza krew to zdrowotne wino, które niejednemu z nas pomoże.

Polub mnie na Facebooku

Instagram