Ciasto na kruchym cieście z budyniem i rabarbarem

Ciasto na kruchym cieście z budyniem i rabarbarem

Kiedy na ogrodzie pojawia się pierwszy rabarbar, tuż po kompocie musi pojawić się ciasto z rabarbarem.

Ze względu na to, że moje dzieci zbytnio nie przepadają za rabarbarem to skryłam go pod budyniem. To działa ! 

Potrzebujemy:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki (użyłam mąki jaglanej, orkiszowej oraz ziemniaczanej)
  • Dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru (użyłam ksylitol)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • Kostka masła

Masa budyniowa+ rabarbar:

  • 400 g rabarbaru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 600 ml mleka
  • 6 łyżek cukru (użyłam ksylitol)

Działamy:

  • Wszystkie składniki z ciasta łączymy ze sobą, aż powstanie jedna kula.
  • Kule dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na dno oraz boki wysmarowanej masłem oraz papierem do pieczenia keksówki.
  • Drugą część wkładamy na chwilę do zamrażarki.
  • Rabarbar, myjemy i kroimy na mniejsze plastry. Po czym wykładamy na wyłożone ciasto w keksówce.
  • Przygotować budyń: 400 ml mleka zagotować. 200 ml wymieszać z proszkami budyniowymi oraz cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować dodać rozpuszczone budynie i energicznie mieszać, aż powstanie gęsta konsystencja. Odstawić na ognia.
  • Gotowy budyń wyłożyć na rabarbar.
  • Drugą część ciasta, wyjmujemy z zamrażarki i rękoma rozdrabniamy kulę. Gotową kruszonkę wysypujemy na wierzch ciasta.
  • Pieczemy w temperaturze 170 C, przez ok. 45 minut.
  • Po upieczeniu ciasto powinno dobrze ostygnąć.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  • Ciasto na kruchym cieście z budyniem i rabarbarem jest już gotowe- Smacznego !

Polecam również pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście:

https://bullsblood.pl/sernik-na-kruchym-ciescie-z-borowkami/

Sernik na kruchym cieście z borówkami.

 

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Podobne posty

Sałatka arbuz, borówka oraz ser feta

Potrzebujemy: Ćwiartkę słodkiego arbuza 150 gram borówki (jedna większa garść) 150 gram sera feta dobry miód Działamy: Arbuza oraz ser feta kroimy

Kruche ciasto z czereśniami

Potrzebujemy: 1 szklankę mąki kukurydzianej 1 szklankę mąki ryżowej (opcjonalnie można użyć mąki pszennej) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 łyżeczki

Komentarze

Witaj na blogu

Mój znak zodiaku to BYK, i we mnie płynie bycza krew, zatem nie przez przypadek nazwa bloga to Bull’s blood. Ponad to bycza krew to zdrowotne wino, które niejednemu z nas pomoże.

Polub mnie na Facebooku

Instagram