Kruche ciasteczka z powidłami.

Kruche ciasteczka z powidłami.

To rodzaj ciasteczek, którego wypełnieniem może być niemalże wszystko. Ja próbowałam z powidłami, z masłem orzechowym i powiem szczerze, każda opcja była pyszna. Polecam serdecznie

Z podanej ilości wyszło około gotowych ciasteczek.

Potrzebujemy:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki (użyłam mąki jaglanej, ziemniaczanej oraz ryżowej)
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru (użyłam ksylitol)
  • 1 żółtko.
  • Powidła (opcjonalnie masło orzechowe, czekoladowe)

Działamy:

  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą, tak aby powstała kula.
  • Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
  • Kule dzielimy na 3 mniejsze kulki, każdą z nich rozwałkujemy na grubość ok 2 cm, podsypującą mąkę.
  • Wyciskamy foremką kształty koła (można użyć szklanki). Na środku co drugiego placka robimy mniejszą dziurkę za pomocą np. kieliszka.
  • Placek z dziurką kładziemy na placek bez dziurki. dociskamy.
  • Środek wypełniamy ulubionymi powidłami (sprawdzi się również dobre masło orzechowe lub czekoladowe).
  • Gotowe ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 15 minut.
  • Jeżeli chcemy aby ciasteczka nabrały ładniejszego koloru, wówczas przed zapieczeniem należy posmarować białkiem.
  • Kruche ciasteczka z powidłami są już gotowe.

Enjoy!

Polecam również puszyste ciasteczka orzechowe:

https://bullsblood.pl/2019/11/27/puszyste-ciasteczka-orzechowe/

Puszyste ciasteczka orzechowe.

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Podobne posty

Dotykaj natury

Dotykaj natury Każdego dnia dotykaj natury, a poprawisz krążenie, będziesz trzymać formę a przede wszystkim poprawisz nastrój. Dobroczynne mikroby zasiedlające nasze jelita,

Cukinia i jej moc.

Cukinia i jej moc. Sezon na cukinie w pełni. W mojej karcie menu także pojawia się dosyć często. Zatem czas poznać jej

Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany Potrzebujemy: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki kakao (użyłam karob) 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru (użyłam stewię) Świeże

Komentarze

Witaj na blogu

Mój znak zodiaku to BYK, i we mnie płynie bycza krew, zatem nie przez przypadek nazwa bloga to Bull’s blood. Ponad to bycza krew to zdrowotne wino, które niejednemu z nas pomoże.

Polub mnie na Facebooku

Instagram