Makaron spaghetti z pesto szpinakowym.
Tuż po pesto bazyliowym to moja ulubiona wersja pesto. To także szybka i prosta pozycja na smaczny i zdrowy obiad. Do tego dobry ser i poezja smaku. Spróbujcie koniecznie.
Potrzebujemy:
- Dwie duże garście świeżego szpinaku
- Garść orzechów włoskich
- 1 mniejszy ząbek czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- Kilka kulek mozzarelli baby
- 100 gram startego sera parmezan
- Opakowanie makaronu spaghetti (użyłam makaronu pełnoziarnistego)
- Świeżą bazylię
- Sól, pieprz (opcjonalnie)
Działamy:
- W pierwszej kolejności wykonujemy pesto: W kielichu blendera, miksujemy szpinak, orzechy,ser i czosnek z oliwą z oliwek.
- Makaron, gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
- Ugotowany makaron mieszamy z pesto szpinakowym.
- Doprawiamy według własnego uznania.
- Gotowy makaron spaghetti z pesto szpinakowym posypujemy startym parmezanem.
- Przed podaniem można dodać kilka kulek mozzarelli oraz świeżego pomidora.
Polecam również przepis na makaron z pesto bazyliowym:
https://bullsblood.pl/2019/07/30/makaron-z-pesto-bazyliowym/
Enjoy!