Mięsny pasztet domowy.

Mięsny pasztet domowy.

Z poniższych składników wyszedł jeden pasztet w keksówce o długości 25 cm.

Potrzebujemy:

  • 0,5 kg karkówki
  • 0,35 kg tłustego surowego boczku
  • 0,25 kg wątróbki drobiowej
  • 1 filet z kurczaka
  • Mniejszą kajzerkę
  • 2 cebule
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Kawałek pory
  • 2 jajka
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie
  • Smalec i bułka tarta do wysmarowania keksówki.

Działamy:

  • Karkówkę, boczek oraz filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do większego garnka.
  • Na pokrojone mięso, kładziemy pokrojone warzywa (włącznie z 1 cebulą).
  • Całość zalać wodą tak aby zakryło warzywa.
  • Do czasu zagotowania gotujemy na większym ogniu.
  • Doprawiamy pieprzem, solą, zielem angielskim, liściem laurowym oraz kurkumą.
  • Po zagotowaniu, zmniejszyć temperaturę gotowania, wymieszać i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Ponad godzinę.
  • Około 15 minut przed końcem gotowania, dodajemy wątróbkę
  • Po ugotowaniu odstawić z ognia i odlać wywar.
  • W wywarze namoczyć bułkę- kajzerkę.
  • Mięso przed zmieleniem powinno dobrze ostygnąć.
  • Ostudzone mięso z warzywami, łączymy z namoczoną kajzerką oraz pokrojoną cebulą – świeżą.
  • Całość trzykrotnie mielimy w maszynce do mięsa o małym oczku.
  • Do zmielonego mięsa, dodajemy żółtka oraz doprawiamy pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jeżeli jest potrzeba można dodać również trochę soli. Dokładnie mieszamy.
  • Białka, ubijamy na sztywną pianę i łączymy z wymieszanym mięsem. Delikatnie mieszamy łyżką.
  • Gotową masę przekładamy do keksówki wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką tartą.
  • Przełożoną masę dokładnie dociskamy do formy a wierzch posypujemy bułką tartą.
  • Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 90 minut.
  • Mięsny pasztet domowy, jest już gotowy- Smacznego !

Enjoy!

Polecam również przepis na kapustę z grzybami:

https://bullsblood.pl/2019/11/03/kapusta-z-grzybami-danie-wigilijne/

Kapusta z grzybami. Danie wigilijne

 

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Podobne posty

Przegląd mąk. Moje top 5

Przegląd mąk. Moje top 5 Mąka to jeden z nielicznych produktów wokół którego wszystko się kręci w kuchni. Jest ich cała gama-

Kotleciki z indyka i żółtego sera

Kotleciki z indyka i żółtego sera To jedno z ulubionych dań dzieci. Bez żadnych udziwnień, tylko mięsko i żółty serek- a to

Ryż z musem malinowym

Potrzebujemy: Szklanka ryżu. Dwie szklanki mleka. 2 łyżki słodziwa (miód, syrop daktylowy, ksylitol, stewia). Dwie garście malin. Działamy: Ryż zalewamy mlekiem i

Komentarze

Witaj na blogu

Mój znak zodiaku to BYK, i we mnie płynie bycza krew, zatem nie przez przypadek nazwa bloga to Bull’s blood. Ponad to bycza krew to zdrowotne wino, które niejednemu z nas pomoże.

Polub mnie na Facebooku

Instagram