Muffinki mocno czekoladowe z truskawką w środku.
Czas wykorzystać zapasy zimowe, czyli przerobić mrożone truskawki. Dlatego wykorzystuję je do muffinek.
Potrzebujemy:
- 300 g mąki (użyłam mąkę jaglaną oraz kukurydzianą)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Dwa jajka
- 3 łyżki kakao
- 150 ml gazowanej wody mineralnej
- Pół szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Mrożone truskawki
Działamy:
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki suche. Mieszamy.
- W odrębnej miseczce łączymy składniki mokre. Dokładnie mieszamy.
- Wymieszane składniki suche łączymy z wymieszanymi składnikami mokrymi. Całość dokładnie mieszamy.
- Gotowe ciasto przelewamy do papilotek (używam silikonowych). Zalewamy do połowy.
- Następnie do każdej wkładamy po jednej dużej lub dwie mniejsze truskawki.
- Dopełniamy ciastem papilotki.
- Pieczemy w temperaturze 180 C, przez blisko 20 minut.
- Muffinki mocno czekoladowe z truskawką w środku., przed podaniem można polać dodatkowo czekoladą, posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Enjoy!