Muffinki mocno czekoladowe z truskawką w środku.

Muffinki mocno czekoladowe z truskawką w środku.

Czas wykorzystać zapasy zimowe, czyli przerobić mrożone truskawki. Dlatego wykorzystuję je do muffinek. 

Potrzebujemy:

  • 300 g mąki (użyłam mąkę jaglaną oraz kukurydzianą)
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Dwa jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 150 ml gazowanej wody mineralnej
  • Pół szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Mrożone truskawki

Działamy:

  • Łączymy ze sobą wszystkie składniki suche. Mieszamy.
  • W odrębnej miseczce łączymy składniki mokre. Dokładnie mieszamy.
  • Wymieszane składniki suche łączymy z wymieszanymi składnikami mokrymi. Całość dokładnie mieszamy.
  • Gotowe ciasto przelewamy do papilotek (używam silikonowych). Zalewamy do połowy.
  • Następnie do każdej wkładamy po jednej dużej lub dwie mniejsze truskawki.
  • Dopełniamy ciastem papilotki.
  • Pieczemy w temperaturze 180 C, przez blisko 20 minut.
  • Muffinki mocno czekoladowe z truskawką w środku., przed podaniem można polać dodatkowo czekoladą, posypać cukrem pudrem lub lukrem.

Enjoy!

Polecam również przepis na muffinki z borówkami, tutaj sprawdzą się również mrożone borówki.

Muffinki z dodatkiem młodego jęczmienia.

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Podobne posty

Ciasteczka czekoladowe z konfiturą

Ciasteczka czekoladowe z konfiturą Potrzebujemy: 2 szklanki mąki. Pół szklanki cukru (użyłam ksylitol). 150 gram miękkiego masła. 1 łyżka dobrego kakao. 2

Komentarze

Witaj na blogu

Mój znak zodiaku to BYK, i we mnie płynie bycza krew, zatem nie przez przypadek nazwa bloga to Bull’s blood. Ponad to bycza krew to zdrowotne wino, które niejednemu z nas pomoże.

Polub mnie na Facebooku

Instagram