Muffinki z dodatkiem młodego jęczmienia.

Potrzebujemy:

  • 1/3 szklanka oliwy z oliwek (użyłam oleju lnianego).
  • 1/3 szklanki cukru (użyłam ksylitol).
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej.
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (dla małych dzieci można pominąć).
  • 1 jajko.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego).
  • 2 szklanki mąki (użyłam mąkę jaglaną, mąkę ryżową, mąkę migdałową, mąkę z ciecierzycy).
  • 2 łyżki proszku młodego jęczmienia.
  • 1 i 1/4 szklanki mleka.
  • Garść borówek,
  • 2 paski czekolady.
  • Płatki migdałów.

Działamy:

  • Mąkę (w moim przypadku mąki) wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym i młodym jęczmieniem.
  • W drugiej miseczce należy zmiksować jajko z olejem oraz mlekiem.
  • Część mokrą dodać do części suchej.
  • Łyżką delikatnie wymieszać całość.
  • Gotową masę wykładać do papilotek lub silikonowych foremek.
  • Kilka muffinek wykładamy borówkami (po 10 sztuk na każdą).
  • Kolejne wykładamy czekoladą lub płatkami migdałów.
  • Piec w temperaturze 180c przez około 20 minut. Do czasu kiedy muffinki nabiorą koloru.

Enjoy!

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Podobne posty

Koktajl szpinakowy z acerolą

Potrzebujemy: Dwie garście szpinaku Jedną dojrzałą gruszkę (miękką) ½ banana 2 łyżeczki sproszkowanej aceroli 1 szklanka wody Opcjonalnie kilka truskawek Działamy: Owoce

Ciasteczka owsiane. Minimum pracy.

Ciasteczka owsiane. Minimum pracy. Potrzebujemy: 200 gram płatków owsianych zwykłych. 100 gram masła 3 łyżki cukru (użyłam ksylitol). 2 jajka łyżeczka proszku

Komentarze

Witaj na blogu

Mój znak zodiaku to BYK, i we mnie płynie bycza krew, zatem nie przez przypadek nazwa bloga to Bull’s blood. Ponad to bycza krew to zdrowotne wino, które niejednemu z nas pomoże.

Polub mnie na Facebooku

Instagram