Piernikowy sernik

Piernikowy sernik

Potrzebujemy:

  • 1 kg zmielonego twarogu sernikowego
  • 300 g pierniczków (Najlepsze są te korzenne, użyłam pierniczków z firmy TAGO)
  • 100 g cukru (Użyłam stewię).
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Działamy:

  • Połowę zmielonego sera miksujemy z połową cukru oraz z mąką ziemniaczaną. Dokładnie miksować przez około 3 minuty. Dodać resztę sera, jajka oraz cukier waniliowy i miksować kolejne 3 minuty.
  • Wlać śmietanę i miksować do czas aż połączą się składniki.
  • Pierniczki rozdrabniamy rękoma i wrzucamy do ciasta. Mieszamy łyżką, Kilkanaście pierniczków odłożyć do dekoracji.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby rogi wystawały poza formę.
  • Wyłożyć gotowe ciasto do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C. Piec przez około 1 godzinę.
  • Na dno piekarnika dodatkowo, wyłożyć naczynie żaroodporne z wodą.
  • Po upieczeniu, sernik zostawić jeszcze chwilkę w piekarniku. Kiedy sernik nabierze temperatury pokojowej, wówczas można przełożyć do lodówki. Do uzyskania lepszego smaku i formatu zostawić na noc.
  • Piernikowy sernik przed podaniem udekorować pierniczkami oraz posypać przyprawą do piernika.

Jeżeli macie ochotę na klasyczny sernik to przepis znajdziecie poniżej.

Sernik słodko- kwaśny z borówkami.

Enjoy!

 

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Podobne posty

Czy ekologiczne produkty są lepsze?

Czy ekologiczne produkty są lepsze? Aktualnie panuje moda na wszystko to co jest ekologiczne i to dobrze. Uważam, iż nie należy bagatelizować

Frittata z owocami.

Frittata z owocami Potrzebujemy 3 jajka 4 łyżki mleka Garść świeżych lub mrożonych borówek 1 większe jabłko Garść pokrojonego melona Cynamon cejloński

Brownie korzenne z powidłami śliwkowymi.

Brownie korzenne z powidłami śliwkowymi. Potrzebujemy: 1 kostka miękkiego masła 4 jaja 300 gram mąki (użyłam mąki kokosowej, ziemniaczanej, jaglanej oraz ryżowej)

Komentarze

Witaj na blogu

Mój znak zodiaku to BYK, i we mnie płynie bycza krew, zatem nie przez przypadek nazwa bloga to Bull’s blood. Ponad to bycza krew to zdrowotne wino, które niejednemu z nas pomoże.

Polub mnie na Facebooku

Instagram