Placki twarogowe

Potrzebujemy:

  • 200 g sera twarogowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub odrobina przyprawy waniliowej
  • 2 płaskie łyżki cukru (użyłam ksylitol)
  • 3 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • Oliwa z oliwek

Działamy:

  • Odzielić żółtka od białka.
  • Do miski z żółtkami włożyć ser. Wymieszać dokładnie- może być widelcem.
  • Dołożyć cukier oraz mąki- wymieszać.
  • Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę.
  • Wszystkie składniki delikatnie połączyć.
  • Wykładać łyżką na wysmarowaną patelnie oliwą z oliwek.
  • Smażyć na rozgrzanej patelni a po wyłożeniu zmniejszyć temperaturę.
  • Placki będą gotowe gdy uzyskają delikatnego złotego koloru.

Uwaga placki ciężko sie przewracają zatem nie nakładaj zbyt dużych porcji.

Przewracaj silikonową łyżką.

Z podanej ilości powstaje ok 10 mniejszych placków.

Świetnie smakują w towarzystwie świeżyć owoców, oraz ubitej słodkiej śmietany.

Enjoy!

 

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Podobne posty

Ziemniaki niczym pizzerinki

Potrzebujemy: 5 większych ziemniaków Pomidor Ogórek zielony lub kawałek cukinii Papryka Kilka oliwek Ser mozzarella (lub camembert) Ketchup Suszone oregano Świeża bazylia

Lubczyk i jego super właściwości.

Lubczyk i jego super właściwości. Potocznie mówi się na nią magi, a dzieje się to za sprawą smaku. To wieloletnia roślina, której

Sałatka z tuńczykiem i rzodkiewką

Sałatka z tuńczykiem i rzodkiewką Potrzebujemy: Kawałek dobrego tuńczyka. Garść rzodkiewki. 1 paprykę Dwie garście szczypioru. Sól i pieprz. Działamy: Rzodkiewkę i

Komentarze

Witaj na blogu

Mój znak zodiaku to BYK, i we mnie płynie bycza krew, zatem nie przez przypadek nazwa bloga to Bull’s blood. Ponad to bycza krew to zdrowotne wino, które niejednemu z nas pomoże.

Polub mnie na Facebooku

Instagram