Placki z cukinii z serem kozim

Potrzebujemy:

  • 1 dużą cukinie lub dwie mniejsze
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • Garść pokrojonego szczypioru
  • Oliwa z oliwek
  • Mąka z ciecierzycy lub bułka tarta
  • Przyprawy: świeża bazylia, oregano, odrobina soli, pieprz, natka pietruszki
  • Garść startego koziego sera

Używam sera koziego podpuszczkowego długo dojrzewającego, półtwardego z LIDLA.
Zachwyca swoim smakiem. Do tego ma dobry skład.

 

Działamy:

  • Cukinię obieramy i ścieramy na największym oczku tarki.
  • Odkładamy na około 30 minut aby odcisnąć sok.
  • Do wyciśniętej cukini, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczypior, starty ser (również na największym oczku), mąkę oraz przyprawy. (Doprawiamy wg uznania).
  • Powstałą masę zagęszczamy mąką z ciecierzycy lub bułką tartą.
  • Pieczemy na rozgrzanej patelni, wysmarowanej oliwą z oliwek lub masłem.
  • Po około 3 minutach, przewracamy na drugą stronę. Powinny uzyskać lekko złoty kolor.
  • Placki można zapiekać również w piekarniku. Wówczas zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180C.

Uwaga, placki nie mogą być zbyt duże ponieważ trudno je odwrócić.

Z powstałej masy powstaje około 15 mniejszych placków.

Świetnie komponują się w towarzystwie świeżych warzyw oraz rukoli.

Enjoy!

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Podobne posty

Mięsny pasztet domowy.

Mięsny pasztet domowy. Z poniższych składników wyszedł jeden pasztet w keksówce o długości 25 cm. Potrzebujemy: 0,5 kg karkówki 0,35 kg tłustego

Ciasto z gruszkami zakopanymi w serze.

Ciasto z gruszkami zakopanymi w serze. Potrzebujemy: 2 szklanki mąki (użyłam mąki kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej oraz gryczanej białej). 4 gruszki. 150 gram

Komentarze

Witaj na blogu

Mój znak zodiaku to BYK, i we mnie płynie bycza krew, zatem nie przez przypadek nazwa bloga to Bull’s blood. Ponad to bycza krew to zdrowotne wino, które niejednemu z nas pomoże.

Polub mnie na Facebooku

Instagram