Potrzebujemy:
- 1 dużą cukinie lub dwie mniejsze
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- Garść pokrojonego szczypioru
- Oliwa z oliwek
- Mąka z ciecierzycy lub bułka tarta
- Przyprawy: świeża bazylia, oregano, odrobina soli, pieprz, natka pietruszki
- Garść startego koziego sera
Używam sera koziego podpuszczkowego długo dojrzewającego, półtwardego z LIDLA.
Zachwyca swoim smakiem. Do tego ma dobry skład.
Działamy:
- Cukinię obieramy i ścieramy na największym oczku tarki.
- Odkładamy na około 30 minut aby odcisnąć sok.
- Do wyciśniętej cukini, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczypior, starty ser (również na największym oczku), mąkę oraz przyprawy. (Doprawiamy wg uznania).
- Powstałą masę zagęszczamy mąką z ciecierzycy lub bułką tartą.
- Pieczemy na rozgrzanej patelni, wysmarowanej oliwą z oliwek lub masłem.
- Po około 3 minutach, przewracamy na drugą stronę. Powinny uzyskać lekko złoty kolor.
- Placki można zapiekać również w piekarniku. Wówczas zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180C.
Uwaga, placki nie mogą być zbyt duże ponieważ trudno je odwrócić.
Z powstałej masy powstaje około 15 mniejszych placków.
Świetnie komponują się w towarzystwie świeżych warzyw oraz rukoli.
Enjoy!