Szarlotka sypana

Potrzebujemy:

  • 300 gram mąki (użyłam mąki ryżowej, orkiszowej, jaglanej i gryczanej).
  • 2 szklanki kaszy manny
  • szklanka cukru (użyłam ksylitol)
  • 100 gram masła
  • 5 jabłek
  • Cynamon

Działamy:

  • Jabłka obieramy i ścieramy na największym oczku tarki.
  • Doprawiamy cynamonem. Dodałam dwie pełne łyżeczki.
  • Mąkę, kaszę, cukier mieszamy ze sobą.
  • Małą tortownicę, smarujemy masłem i obtaczamy mąką.
  • Na dno tortownicy wsypujemy 8 łyżek składników suchych (mąka, kasza i cukier).
  • Wykładamy 1/3 startych jabłek.
  • na jabłka wykładamy kolejną warstwę składników suchych, również jest to ok 8 łyżek.
  • Ponownie jabłka.
  • Ponownie 8 łyżek składników suchych.
  • Ponownie jabłka
  • Ostatnia warstwa to składniki suche.
  • Wierzch wyłożyć masłem pokrojone w plastry.
  • Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180C i pieczemy ok 50 minut.
  • Szarlotka, powinna się zarumienić.

Ciacho, świetnie smakuje na ciepło, do tego zimne lody i śmietana.

Małym dzieciom można śmiało podawać opcję w której zamiennikiem cukru będzie np. ksylitol.

Enjoy!

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Podobne posty

Kapusta z grzybami. Danie wigilijne

Kapusta z grzybami. Danie wigilijne Potrzebujemy: Około 1 kg kapusty kiszonej 200 gram suszonych grzybów (użyłam podgrzybków) 3 cebule 1 marchewkę Kilka liści

Owsianko- jaglanka z owocami i masłem orzechowym

Potrzebujemy: 3 łyżki masła orzechowego (użyłam z orzechów laskowych). 4 łyżki płatków owsianych. 4 łyżki płatków jaglanych. Ulubione owoce. Orzechy laskowe (opcjonalnie

Komentarze

Witaj na blogu

Mój znak zodiaku to BYK, i we mnie płynie bycza krew, zatem nie przez przypadek nazwa bloga to Bull’s blood. Ponad to bycza krew to zdrowotne wino, które niejednemu z nas pomoże.

Polub mnie na Facebooku

Instagram