Tiramisu w 10 minut.

Tiramisu w 10 minut.

To ulubiony deser prawdziwej kobiety.  Można zrobić jeszcze szybszą wersję tiramisu, wówczas wystarczy ubić śmietanę z serkiem mascarpone i przełożyć biszkoptami. Polecam serdecznie.

Potrzebujemy:

  • Opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 500 gram serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% / 36%
  • 1 czubatka łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru (Użyłam stewie)
  • 2 jajka
  • Szklanka dobrego espresso
  • 100 ml likieru Amaretto.
  • 2 łyżeczki mielonej kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie można użyć kakao)

Działamy:

  • Likier mieszamy z espresso.
  • Jajka, na około 10 sekund wrzucić do wrzątku. Po czy oddzielamy żółtka od białek.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
  • W osobnej miseczce ubijamy śmietankę wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  • Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy z serkiem mascarpone oraz z ubitą śmietanką. Miksujemy.
  • Na koniec za pomocą łyżki mieszamy z ubitymi białkami.
  • Biszkopty kolejno moczymy w espresso połączonym z likierem.
  • Równo układamy spód. Na to kładziemy śmietanę (zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego).
  • Kolejna warstwa biszkoptów a na to śmietana. Łącznie ma powstać 6 warstw.
  • Wierzch posypujemy zmieloną kawą rozpuszczalną lub kakao.
  • Całość na około 1h wstawiamy do lodówki.
  • Aby smaki dobrze się przegryzły, wówczas lepiej pozostawić w lodówce kolejne kilka godzin.
  • Tiramisu, jest już gotowe.

Jeżeli, chcecie zobaczyć sposób wykonania na filmiku to zajrzyjcie w poniższy link:
https://www.youtube.com/watch?v=vRhQoxz_McY

Przepis na tiramisu w pucharku, znajdziecie poniżej:
https://bullsblood.pl/2019/08/06/tiramisu/

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Podobne posty

Ciasto na pierogi

Potrzebujemy: 500 gram mąki (fakt, najlepiej skleja mąka pszenna. Natomiast ja robię mieszankę mąk: ryżowa, gryczana, kukurydziana, jaglana i ziemniaczana- najwięcej). Szklanka

Pancakes z foremek

Pancakes z foremek Czego sie nie robi aby dzieci wszystko jadły. Przetestowany sposób na smażenie pancakes z kształtnych foremek. Potrzebujemy: 1 szklanka

Komentarze

Witaj na blogu

Mój znak zodiaku to BYK, i we mnie płynie bycza krew, zatem nie przez przypadek nazwa bloga to Bull’s blood. Ponad to bycza krew to zdrowotne wino, które niejednemu z nas pomoże.

Polub mnie na Facebooku

Instagram