Zapiekany kurczak z sałatką z roszponki

Potrzebujemy:

  • Dwa filety z kurczaka
  • Dwie garście świeżej roszponki
  • 2 pomidory
  • 1 avokado
  • 6 łyżek oliwy z oliwek ( 3 do kurczaka + 3 do sałatki)
  • 1 łyżka musztardy
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Przyprawy: sól, słodka papryka, majeranek, pieprz czarny, rozmaryn, kolendra, gorczyca biała, suszony czosnek, gałka muszkatołowa, jałowiec, goździki.

Działamy:

  • Pierś z kurczaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Do małej szklaneczki wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Dosypujemy przyprawy i mieszamy tak aby składniki sie połączyły.
  • Sosem obtaczamy filety z kurczaka.
  • Zapiekamy w piekarniku do uzyskania delikatnie złotego koloru.

Sałatka:

  • Do większego naczynia wkładamy umytą roszponkę.
  • Kroimy pomidory oraz avokado i dodajemy do roszponki.
  • Całość polewamy sosem winegret ( łączymy oliwę z oliwek, sok z cytryny i musztarda- mieszamy).

Do podanego dania pasuje sos czosnkowy oraz zapiekane pieczywo.

Enjoy!

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Podobne posty

Kasza bulgur z warzywami

Kasza bulgur z warzywami Potrzebujemy: Dwa woreczki ogotowanej kaszy bulgur (oczywiście gotujemy bez woreczków). 1 mniejszą cukinię 1 paprykę 2 pomidory Dwa

Komentarze

Witaj na blogu

Mój znak zodiaku to BYK, i we mnie płynie bycza krew, zatem nie przez przypadek nazwa bloga to Bull’s blood. Ponad to bycza krew to zdrowotne wino, które niejednemu z nas pomoże.

Polub mnie na Facebooku

Instagram